• Tillståndsbevis från IVO
  • Ramavtal med över 120 kommuner
Meny meny
pojke-pa-strand

Hur blir man familjehem?

Om du och din familj är intresserad av att bli familjehem så kontaktar du oss, antingen genom att klicka på fliken "Anmäl intresse" eller så kan du kontakta oss via telefon 0480-98 01 02 eller via mail.

När vi fått in din intresseanmälan så kontaktar vi er per telefon och ger er information om vad det innebär att vara familjehem samt hur vi arbetar. Ni får då även berätta lite mer om vilka ni är. Om det finns ett ömsesidigt intresse så bokar vi in ett första hembesök hos er där vi berättar mer om vad det innebär att vara familjehem hos Cultura Familjehem.

Om vi efter hembesöket bedömer att ni har goda förutsättningar att bli familjehem och om ni är intresserade av att gå vidare i processen så kommer ni att bli ombedda att begära in registerutdrag från polis, socialtjänst, försäkringskassan och kronofogden. Ni kommer i samband med detta även få fylla i ett formulär från Socialstyrelsen som heter BRA-fam och som syftar till att göra en initial bedömning av er lämplighet.

Familjehemsutredningen

I nästa skede gör vi en familjehemsutredning vilken består av ett antal intervjuer med er. Under intervjuerna kommer ni få svara på frågor kring uppväxt, barnerfarenhet, ert förhållande, hälsa, ekonomi etc. Vi brukar alltid säga att det inte finns några perfekta familjer, alla har sina styrkor och svagheter. Vi söker helt vanliga familjer och familjehemsutredningen ska besvara den övergripande frågan om ni som familj bedöms lämpliga för att ta hand om ett placerat barn.

Mer information